Arhiva de Fotografie. fotoPovești din Țara Făgărașului este un proiect interactiv de educație non-formală marca Renascendis finanțat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului prin Fondul Științescu Țara Făgărașului.

fotoPovești din Țara Făgărașului este un proiect destinat copiilor și adolescenților. Un proiect pe care vrem să-l construim pentru comunitate, cu implicarea comunității. Un proiect despre istoria unei zone care a trecut prin transformări majore în ultimii 70 de ani. Un proiect despre fotografie, de ambele părți ale obiectivului, în Făgăraș și Țara Făgărașului. Un proiect despre istorie înțeleasă prin fotografie. O istorie sinceră și prietenoasă. O istorie scuturată de prejudecăți și tiparuri naționaliste. O istorie – poveste despre locuri și oamenii lor în documente vizuale. Despre continuități și schimbări. O poveste ca Țara Făgărașului: multiculturală și multietnică. O poveste care se va transforma într-o expoziție virtuală.

Este greu de imaginat câte fotoPovești are de spus Țara Făgărașului. Noi vom încerca să găsim cât mai multe. O parte va veni de la Arhiva de Fotografie. Dar pentru restul avem nevoie de ajutorul comunității. fotoPoveștile nu se vor putea spune decât printr-un efort colectiv. Avem, deci, nevoie de implicarea voastră, a oamenilor din Țara Făgărașului.

Multe documente vizuale au căzut pradă, în mod sigur, vremii și vremurilor, nepăsării și neputinței. Dar multe încă așteaptă cuminți în poduri, lăzi, cutii sau sertare să fie redescoperite. Să își poată spune povestea. Și credem că e momentul să o facă. Este momentul să ne asigurăm că nu se mai pierde din patrimoniul fotografic vechi al Țării Făgărașului.

Noi punem la bătaie timp, pasiune, pricepere și tehnologie (cu sprijinul lui Științescu!) pentru a le digitaliza. Iar pe voi vă rugăm să căutați și să împărtașiți. Orice. De la fotografii pe hârtie și ilustrate, la negative pe sticlă, celuloid, sau rollfilm și până la diapozitive. Vă rugăm să întrebați rudele, vecinii și cunoscuții. Să ne ajutați să găsim fotografii amatori ai Făgărașului de altă dată sau urmașii acestora. Să ne ajutați să identificăm membrii fostelor cluburi foto-video ale fabricilor și uzinelor din Țara Făgărașului.

Nimic nu este de interes minor, nimic nu trebuie neglijat. Orice om, familie, clădire sau loc are o poveste care merită să fie spusă și văzută. Și o putem spune împreună. Împreună putem construi cea mai mare foto-arhivă comunitară.

Pentru că o arhivă are nevoie de calitate pentru a conserva memoria în beneficiul generațiilor viitoare, vrem ca fotoPoveștile Țării Făgărașului să beneficieze de o transpunere digitală cât mai bună. Ne bucurăm să primim copii digitale la rezoluție înaltă, dar mai ales ne bucurăm dacă ne dați ocazia de a prelucra direct materialul fotografic. Odată ajunse la noi, documentele vizuale vor fi digitalizate, cercetate și publicate online. Apoi se vor întoarce la proprietari. În schimb, colecția de memorie virtuală va rămâne a comunității.

Pentru că este responsabilitatea comunității să transmită tinerilor memoria locurilor în care trăiește, a oamenilor care au făcut parte din ea. Alături de noi, comunitățile locale pot să spună fotoPovești despre Făgărașul altor timpuri, despre Făgărașul dispărut, despre Țara Făgărașului din trecut – bine așezată în rosturile ei azi pierdute.

Pe liceeni îi invităm să lucreze cu noi pentru a construi acest instrument interactiv de istorie vizuală a Țării Făgărașului. Îi invităm să ne ajute să-l facem al lor. Să ne spună ce vor să știe. Ce este interesant și ce trebuie făcut să fie interesant. Cum vor să arate expoziția virtuală și ce fotoPovești să spună. Îi invităm să învețe alături de noi și să ne primească să învățăm alături de ei. Îi invităm să se implice. Să întrebe și să scotocească. Să caute prin poduri. Să afle de la părinți, bunici, unchi și mătuși toate fotoPoveștile pe care le pot afla. Să se implice inclusiv în procesul de digitalizare și cercetare, dacă măsurile de siguranță epidemiologică o vor permite. Și dacă se va putea, să ia parte la noi ateliere de tehnici fotografice vechi.

Așadar, vă invităm să fotoPovestim împreună.